Vitamin C malý velký

Kalorie kalorie kalorie…ale k čemu by nám ty kalorie byly, kdyby bez mikronutrientů? Potřebujeme také vitaminyminerální látky. V tomto článku  se tedy pobavíme o vitaminech a vitaminu C. Většina vitaminů je esenciální složkou potravy. Co to znamená? 

Znamená to, že si je náš organismus neumí vyrobit sám a je odkázán na jejich příjem v potravě. Je tomu tak i v případě vitaminu C. Již dávno jsme jako lidstvo ztratili schopnost tuto superlátku endogenně obstarávat a potřebujeme její příjem v potravě mít.

ALE PROČPAK?

01

K čemu je vitamin C v našem těle prospěšný?

1. IMUNITA ✔️

– mnoho pochodů v našem těle, od mikrobiomu, střevních buněk až po bílé krvinky či fagocyty v játrech tvoří něco, čemu souhrnně říkáme imunita. Vitamin C slouží našemu organismu jako velký pomocník v boji proti nežádoucím útokům a atakům zvenčí i zevnitř a napomáhá tak našemu tělu „být odolnější“.

2. DETOXIKACE ✔️

– léky, strava, voda, to všechno játra musí zvládnout zpracovat a „zdetoxikovat“ a vitamin C je nedílnou součástí také těchto pochodů.

3. REGENERACE, HOJENÍ RAN ✔️

– jelikož je vitamin C zapojen i v tvorbě elastinu a kolagenu, slouží i jako parádní pomocník v případech zranění či jako prevence například pro sportovce.

4. KVO ✔️

 – pamatujete jak jsem psala o oxidovaném LDL „cholesterolu“, který hraje významnou roli v ateroskleróze? I zde je vitamin C velkým pomocníkem pro hladší průběh celého uzdravení.

5. PSYHICKÁ POHODA a MNOHO DALŠÍHO ✔️

Vitamin C také parádně podporuje ZDRAVÍ CÉV, PSYCHICKOU POHODU NEBO EFEKTIVNÍ VSTŘEBÁVÁNÍ MINERÁLNÍCH LÁTEK A MNOHO DALŠÍHO.

Jak jste na tom s Vitaminem C ve stravě vy?

Kolik vitaminu mám přijímat a kde ho najdu?

02

Vitamin C si jako lidé nejsme schopni syntetizovat endogenně sami. Tuto schopnost jsme ztratili již před mnoha lety a proto jej musíme přijímat v potravě. Přirozený způsob života by nám pravděpodobně zajistil optimální příjem vitaminu C aniž bychom se o to museli zajímat. Avšak pojďme si připomenout, že jsme se od toho přirozeného způsobu života ( i když to mnohým nepřipadá ) opravdu velkou měrou odklonili a odkláníme, proto je potřeba vnímat jídlo nejenom jako kalorickou nálož, ale i jako supernástroj, který má obsahovat mikronutrienty, jako je vitamin C.

Denní doporučené množství se liší v mnoha odborných publikacích, pravidlo, které zůstává platným je, že dávkování je INDIVIDUÁLNÍ a záleží na faktorech jako je stres, spánek, příjem z potravy, epigenetická zátěž, enviroment okolo Vás, aktuální stav organismu, mentální stabilita, výkon, a tak dále.

Za mého studia to bylo 80 mg/den, vyšší potřeby 150 mg/ den, dnes se přikláním k individuálnímu příjmu v různých obdobích života/ ročním období, běžně v poradně doporučuji suplementovat 500 mg/ den, 1000 mg/ den. Násobky jsou doporučovány lidem s onkologickými nálezy.

Zvýšenou pozornost by měli věnovat vitaminu C zejména skupiny, které popisuji v infografice.

 

Mám velmi dobrou zkušenost s vitaminem C u lidí s HI, tam jsme jej nasadili dopoledne před zátěží a kožní projevy se tolik neprojevovaly, také celkové prospívání se zlepšilo (únava, náladovost).

Automaticky jej doporučuji lidem s chronickými potížemi jako součást léčebného procesu (KVO, DM) ale také aktivním sportovcům, kuřákům, lidem s mentální nestabilitou, lidem po úrazech či „poruchou imunity“.

Zdroje vitaminu C

04

Už jsme si řekli o fantastickém dopadu vitaminu C na náš organismus, o tom, kolik jej máme pro podporu dlouhodobého zdraví přijímat a teď si pojďme říct, kde tuhle famózní látku najdeme?

Samozřejmě kde jinde, než v přirozeně se vyskytujících zdrojích. Jednoduše řečeno, zařaďte do svého jídelníčku pravidelně kvalitní zdroje ovoce a zeleniny včetně zelených natí, které si i každý „levák“ vypěstuje doma za oknem. 🌞

Kde sehnat kvalitní zdroj zeleniny a ovoce? Kde jinde než na zahrádce. Pokud nemáte vztah k zahradničení, pak poptejte u sousedů a pokud ani sousedi nemají, pak zvolte scuk.cz, rohlik.cz, zelinari_brno (jiné bedýnky), zelné trhy a dnes už dobře vyberete i v supermarketu.

Druhy zeleniny a ovoce střídejte, dobře skladujtešetrně zpracovávejte pro co nejnižší ztráty hodnotných látek, jako je právě vitamin C. 

Bohatými zdroji jsou: Paprika, rybíz, brokolice, kapusta, zelí, jahody, třešně, zelené natě a spousta dalších. Střídejte a zařazujte pravidelně.

A jak to dělali Eskymáci na půdě pokryté ledem, když tam toho ovoce a zeleniny v ledu moc nepopěstovali? Jedli maso i vnitřnosti losů a losi jedí lišejníky, rostliny žijící v neblahých podmínkách jako jsou mrazy,  které jsou velmi bohaté na vitamin C. No jak to ta příroda krásně zařídila viďte?

A jak už jsem naznačila v předchozích řádcích, těžko generalizovat, kolik vitaminu C je člověk v dané oblasti schopen v ovoci a zelenině vůbec sníst a kolik potřebuje vzhledem k nárokům na organismus, proto se osobně nebráním a velmi ráda pravidelně zařazuji raw nebo liposomální vitamin C z Puravia

Nezapomínejte na pravidelný příjem vitaminu C a buďte zdraví. Těšíte se na další články?

Pokud máte pocit, že by si tento text zasloužil sdílení, budu moc ráda za jeho šíření.

S láskou, Jana.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email