V tomto článku se s Vámi podělím o teoreticko-praktické informace na téma alergie, intolerance a senzitivity, jak je poznat, jaký je mezi nimi rozdíl a jaké kroky můžete podniknout k tomu, abyste svůj organismus šetřili a podpořili ho směrem k uzdravení?
Prosím, ještě na začátek, nejsem lékař, ani děd vševěd, ale nutriční terapeutka, která se moc ráda podělila o cenné informace, které jí v praxi fungují a které mohou sloužit i Vám, jako inspirace, nebo obohacení do života. Veškerou zodpovědnost za své rozhodnutí máte (stále, pořád a navždy) Vy sami.

Obsah
ÚVOD
Je doba 21. století, náš imunitní systém je atakován více, než kdy jindy i přes fakt, že žijeme v přepychu a nadbytku a máme možnost svobodně rozhodovat o svém životě. Nehoní nás mamuti, neprobíhá zde válka, zemětřesení a jiné katastrofy, máme k dispozici teplo, elektřinu, pitnou vodu a stravu. No zeptejte se Vašich babiček, jak moc se lišila doba jejich mládí od toho Vašeho.

Přepych a nadbytek však má svá úskalí. Na planetě je 11 miliard “hladových krků”. Na vysokou poptávku reaguje nabídka a je to poznat na kvalitě.
Půda nestačí regenerovat, zvířata i rostliny mají uměle vytvářeny podmínky pro chov/ růst a pak také vypadá kvalita toho, co jíme ať už z rostlinné či živočišné říše.
Klecové chovy, glyfozát, pesticidy, podmínky, za kterých jsou pěstovány rostliny a chovány zvířata nejsou to, co dříve.
Chápu to a pravda je taková, že kdyby zemědělský průmysl nepoužíval tyto “fintičky”, pravděpodobně by velká část lidí nenasytila své pupíky, tak jako nyní. Naopak vznikají smysluplné projekty jako je hydroponie a taky je zde spoustu farmářů, kteří to s kvalitou myslí opravdu vážně a to je třeba podporovat i za podstatně dražší cestu. O tom ale v jiném článku, zpět k našemu trávení a imunitě.
To, jak jsme dnes senzitivní a vnímáme stress, nekvalitní strava, nekvalitní voda, narušený cirkadiánní rytmus, léčiva a mnoho dalších narušitelů naší rovnováhy mají vskutku velký vliv na náš mikrobiom a tudíž i imunitní systém.
Tolik mladistvých s autoimunitními onemocněními, alergiků, intolerantních či senzitivních lidí na potraviny jsem v poradně dlouho nezažila a to mě motivovalo napsat krátké shrnutí na téma alergie, intolerance a senzitivity potravin.
Na začátek si řekneme jaký je mezi těmito zmíněnými dysbalancemi rozdíl.
ROZDÍL MEZI ALERGIÍ INTOLERANCÍ A SENZITIVITOU?
Velmi jednoduše a lidsky.
Alergie
Alergie je imunitně podmíněná reakce našeho organismu (to znamená, že imunita se do tohoto procesu zapojuje) na faktory z vnějšího prostředí – strava, pyl, léky, srst, jiné.
Náš imunitní systém tyto faktory detekuje jako škodlivé a ohrožující a proto zareaguje tvorbou protilátek (s názvem IgE).
Jak zjistím, že mám alergii na danou potravinu/ jiný faktor?
Velmi zřetelně a jednoduše Vám to poví Váš organismus a také lékař na alergologii, imunologii, kde uvidí protilátky.
Projevy Vašeho těla mohou být: otok hrdla, svědění, pálení v dutině ústní, mdloby, fleky na těle, zhoršené dýchání, vyrážka, kopřivka, otok dásní a očí, slzení, smrkání.
Ať nejsme úplní negáči, jednu “pozitivní” věc na alergiích najdeme. Projevují se okamžitě, maximálně v pár minutách po setkání s alergenem a vy tak víte okamžitě, co vám pravděpodobně vadí a čemu se máte obloukem vyhýbat.
Nejčastější alergie související s potravinami, se kterými se v praxi setkávám jsou: alergie na bílkovinu kravského mléka, alergie na obiloviny (pšenice, ječmen, oves, žito), alergie na ořechy a arašídy (luštěnina), alergie na vaječný bílek a sóju, mohou to však být i ostatní ze seznamů nejčastější alergeny v potravinách (obr. 1)

2. DOPORUČENÍ ODE MĚ

Zapřemýšlej si nad tím, kolik peněz vlastně vyhodíš z okna při nákupu věcí o kterých víš, že pro Tebe jsou zbytečné či i zdraví škodlivé a nakup si za stejnou částku něco, co víš že reálně potřebuješ, či co ti ušetří čas, pomůže dodržovat návyky, usnadní život.
- pomalý hrnec CROCKPOT
- fyzioterapie
- masáž
- čistý a kvalitní suplement z PURAVIA
- famózní ořechové máslo či netoxická drogerie z GOODIE – s kódem “PROZDRAVI5” získáte slevu na nákup
- genetická analýza – LIFETEST – s kódem “CENTRUMNAVYKU300” získáte slevu 300 kč
- může to být kniha
- tipy za mě: Největší obchodník na světě, Cyklická žena, Atomové návyky, Biologie víry, Umění být zdráv, Molekuly emocí, Emoční inteligence, Proč spíme, Zdravá střeva nebo psychosomatická prvouka
- čaje od Manu, Sonnentor
- novinka u nás doma – miomat.cz – podívejte se, co je to Miomat ZDE Aktuálně mají 400 kč slevu a od nás z Centra Návyků můžete dostat ještě 3 % k tomu při zadání kódu “miomat3”
- test potravinových intolerancí – intolerancnitest.cz – s kódem “CENTRUMNAVYKU” získáte 200 Kč slevu
- může to být zajímavý kurz
- osobně doporučuji akor.cz, ifmv.cz, fitnessinstitut.cz, můj kurz Healthy puzzle či kurzy od bagniari.cz, cukrfree.cz či program od Kerolajny – Daruj si zdraví na www.kerolajna.cz
- služba/ poukaz k nám do Centra Návyků – objednejte přes naší Bibi, kontakty naleznete ZDE
- případně penízky dobře investuj a zhodnoť 🙂
3. DOPORUČENÍ ODE MĚ

Až budeš zase někoho zachraňovat a dávat nevyžádané rady, schovej si tu energii a pozornost pro sebe jo? 🙂
PROMĚŇ SVÉ ZLOZVYKY V DOBRÉ NÁVYKY. Těšíte se na další články?

Chcete ještě více zapracovat na svých návycích?
Objednejte se na konzultaci. Těším se na setkání v našem Centru návyků.
Pokud máte pocit, že by si tento text zasloužil sdílení, budu moc ráda za jeho šíření.
S láskou, Jana.